skip to Main Content

L’etiqueta de la Ratafia Malhivern ha estat dissenyada per la Maria Pla (filla d’en Francesc) i està inspirada en la ruta d’en Serrallonga, ja que en Francesc (que va ser president del Centre Excursionista Farners durant molts anys) va ser un apassionat de la figura, vida i mort de Joan Sala i Viladrau, alies en Serrallonga. Va promoure la recuperació de camins rals i la creació de la ruta d’en Serrallonga GR-178 que enllaça tot de llocs singulars i ermites de les Guilleries.

Bé, l’etiqueta comença al Parc de Sant Salvador, hi trobem la font de Sant Salvador, a continuació hi ha l’església de Santa Coloma de Farners amb el porxo de les mesures. Entre els plataners del parc de Sant Salvador hi trobem en Serrallonga (preparat potser, per fer alguna emboscada). A continuació, hi ha la castanyeda del Surós amb els castanyers centenaris i mig desfullats. Hi trobem una reivindicació contra la MAT, amb una torra d’alta tensió partida per la meitat. Més amunt, hi ha el Subirà, on en Serrallonga hi hauria freqüentat assíduament, amb un avet al costat, simbolitzant una zona elevada e les Guilleries, on cada hivern hi neva. Una mica més enllà i en una zona més baixa, hi ha el Roure de Ca n’Iglesies, un roure majestuós declarat arbre monumental. Hi trobem el poble d’Osor, amb el seu pont emblemàtic i un trabucaire disparant al cel anunciant l’arribada a Osor del grup de senderistes que fan la Ruta d’en Serrallonga. S’hi veuen en la llunyania les muntanyes de les Guilleries. Hi trobem referències a l’alzina surera o suro en el moment en que ha acabat de ser pelat per treure’n el pelegrí o el suro de primera anyada.

Hi ha l’ermita de la Mare de Deu del Coll, des d’on hi ha unes vistes espectaculars. Surt la façana de Can Serrallonga envoltada d’heures i mig derruïda que és com es troba en l’actualitat, reivindicant aquesta masia i fent una crida indirecte a la seva recuperació. També hi surt el pont de Queròs, un poble que amb la construcció del pantà de Susqueda va quedar submergit. Aquest pont només és visible i es pot travessar quan el nivell de l’aigua del pantà és molt baix. És un pont medieval de quatre arcs, que sembla màgic, ja que només emergeix de les aigües en comptades ocasions de l’any. El pont, permet connectar la riba esquerre amb la riba dreta on hi trobem l’església de Queròs. I finalment, hi trobem en Francesc i el seu gos, anomenat Pavarotti, ben equipat amb una motxilla, unes xiruques, una camisa de quadres marrona i uns pantalons de vellut; fent la ruta d’en Serrallonga i en aquest precís instant travessant el pont màgic de Queròs.

Back To Top