skip to Main Content

Francesc Pla i Rodas (1959-2009) era químic de carrera i immunòleg de professió. Era molt conegut i estimat a la ciutat de Santa Coloma de Farners per la seva llarga trajectòria en la vida associativa.

Des de jove, va participar en el grup escolta “Els voltamons”. Més tard, amb d’altres joves, van fundar l’associació Jovent del Poble, la qual va iniciar l’actual Festa de la Ratafia. A més, aquesta associació encara està en actiu i s’encarrega de la Castanyada Popular cada diumenge de la Festa.

Al mateix temps, l’afició pel senderisme i l’excursionisme, les inquietuds per descobrir el territori i la passió per la natura; van fer que en Francesc, s’impliqués assíduament al Centre Excursionista Farners on va ocupar la presidència durant 14 anys. Des d’on va impulsar activitats com ara la ruta de les ermites, la ruta d’en Serrallonga (GR 178) o la sortida solidària amb Mans Unides entre d’altres.

En Francesc era un apassionat per la història i un gran coneixedor del saber perdut de les Guilleries. En coneixia tots els corriols, camins, masies, ermites, arbres monumentals, indrets singulars, fites i encreuaments de camins.

Ferri defensor del territori i molt implicat en la lluita contra la MAT (o línia de molt alta tensió), defensor del manteniment del camí de Can Patrinxo o en defensa dels til·lers centenaris de Can Gallart.

Era un historiador apassionat de la figura d’en Joan Sala i Viladrau, alies en Serrallonga, de la seva persona, vida i mort. Dels llocs que havia freqüentat. Va ser arrel d’aquesta passió que va decidir crear una ruta que lligués tots els llocs singulars de les Guilleries per on aquest bandoler havia viscut.

Va ser un dels fundadors de la Festa de la Ratafia i va guanyar el concurs durant tres anys consecutius amb l’ajut de la seva dona Isabel Mestras i Castañé. Va ser jurat durant força anys i col·laborador assidu portant endavant aquesta festa.

Lligant la Festa de la Ratafia i el Centre Excursionista Farners, en Francesc, volia que la gent conegués el territori, que se’l fes seu. És per això, que cada any, es feien uns plafons informatius de pedres singulars dels Rocar i també es promovia una degustació d’aigües amb anissos o sense de les diferents fonts de Santa Coloma de Farners.

També havia estat membre fundador del grup local de Rialles i col·laborador de la revista Ressò en què havia publicat diversos articles de divulgació sobre senderisme, natura i ratafia. A part, havia col·laborat amb articles en els Quaderns la Selva del Centre d’Estudis Selvatans.

Back To Top